A polgármester az utolsó pillanatig tagadott: a szomszédban egy veszélyes vegyi anyagot gyártó cég nyit üzemet

Megosztás

Meg kell szoknunk az új időket, ahol a lakosság már csak biodíszlet. Azoknál a településeknél, ahol a polgármester és a Fidesz-kormány egy követ fújnak, bármikor lehet ilyesmire számítani. Itt sem szóltak egy szót sem a helyieknek, sőt, a nem éppen ellenzéki polgármester az utolsó pillanatig mindent tagadott az üzem létesüléséről. Bárhol megismétlődhet.

Olyan oldószert fognak Hevesen gyártani, amelynek használatát az Európai Bizottság 2018-ban korlátozta. A részleteknek a Hvg.hu ment utána. Ez attól lehet érdekes, hogy megláthassuk, képesek-e olyan ellenállásra a helyiek, mint amit Alsózsolcán láttunk, amikor a fideszes helyi képviselő, Csöbör Katalin szíve szerint boldogan odahozta volna az ivóvízbázis közepére az akkufeldolgozó üzemet.

Heves városában épít vegyi üzemet a világ legnagyobb NMP-gyártójának, a BYN Chemicalnak a magyarországi leányvállalata. A hírt csütörtök este a Facebookon jelentette be a település polgármestere – erről Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője posztolt. Csárdi szerint Schweiczer Sándor polgármester “személyesen tagadta”, hogy a városba költözik a cég.

Az NMP-t (N-metil-2-pirrolidon, metil-pirrolidon) általában oldószerként használják különféle iparágakban. Veszélyes tulajdonságai miatt az Európai Bizottság 2018 áprilisában korlátozta felhasználását. Reprodukciót károsító anyag, súlyos szemirritációt okoz, bőrirritáló hatású, de légúti irritációt is okozhat. A levegőben gőzként jelen lévő NMP a bőrön keresztül is bejuthat a szervezetbe. Ezt az oldószert találták meg korábban néhány gödi kút vizében, illetve a Greenpeace szerint a gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornában.

Csárdi korábban írásbeli kérdésben érdeklődött Szijjártó Péter külügyminiszternél a beruházásról, akkor azt a választ kapta, hogy “valamely beruházni szándékozó vállalattal sikeresen lezárulnak a tárgyalások, a Külgazdasági és Külügyminisztérium haladéktalanul tájékoztatni fogja a nyilvánosságot”.

Csárdi most azt írja, ehhez képest a beruházásról a minisztérium nem közölt semmit, és nem volt a helyi állampolgárok tájékoztatását szolgáló közmeghallgatás vagy lakossági fórum sem.

A bejelentésre reagálva a Momentum kiadott egy közleményt, miszerint a Sikeres Hevesért Mozgalommal közösen alternatív népszavazást indítanak, amelyben kikérik az emberek véleményét a vegyi üzemmel kapcsolatban, és több szakmai fórumot is tartanak majd. (Kép: 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek